Kekeleme Duası Okunuşu ve Anlamı
22 Temmuz 2024

Kekeleme Duası Okunuşu ve Anlamı

Kekeleme Duasının Önemi

Kekemelik, konuşma sırasında görülen bir bozukluktur. Genellikle cümlenin başında veya ortasında ortaya çıkan akış ve ritim bozukluğu olarak tanımlanabilir. Çocuklar özellikle cümleye başlarken veya belirli bazı sesleri çıkarırken takılırlar. Bu durum, yeni konuşmaya başlayan küçük çocukların takılarak konuşmaları ile karıştırılmamalıdır.

Kekelemenin Nedenleri

Genellikle dış etkenler çocukların kekelemesine sebep olabilir. Bu sebepler arasında:

  • Ailevi baskılar
  • Ani korku
  • Büyük bir üzüntü
  • Toplum içinde kendini güvende hissedememe
  • Eleştirilme korkusu
  • Beğenilmeme korkusu
  • Başarısız olma korkusu

Kekemelik fark edildiği anda ne kadar çabuk müdahale edilirse, bu rahatsızlığın düzelmesi o kadar çabuk olur. Ritmik saymalar, tekerlemeler, şarkı söylemeler gibi tedavi yöntemleri, kekemeliğin düzelmesinde önemli etkiye sahiptir. Tedavinin kalıcı olması için gecikmeden bir uzmana başvurmak önemlidir.

Kekeleme ve Psikolojik Etkenler

Kişiler kendilerini güvende hissetmedikleri yerlerde, kalabalık önünde konuşurken veya önemli bir kişinin karşısında yaşları ne olursa olsun kekeleyebilirler. Bu tür kekemelikler tedavisi mümkün olan rahatsızlıklardır. Bu şikayetler ortam değiştirildiğinde ve normal düzene geçildiğinde etkisini kaybeder. Psikolojik tedavi ile normale dönen bu rahatsızlık, önlem alınmazsa ilerleyeceği için tedavisi de zorlaşır. Mümkün olduğunca erken tedaviye başlanması kalıcı sonuçlar için önemlidir.

Musa (A.S.) ve Kekeleme Duası

Musa (A.S.), Firavunun sarayında yetişmişti. Henüz küçük bir çocukken, Firavunun sakalını çekiyor ve parmağını gözüne sokuyordu. Bu durumdan hoşlanmayan Firavun, Musa (A.S.)'ı öldürmeyi düşünüyordu. Asiye validemiz, onun henüz çok küçük olduğunu ve bu davranışları bilinçli olarak yapmadığını ispatlamak için Musa (A.S.)'ın önüne mücevher ve ateş kömürleri koydu. Musa (A.S.), Allah'ın koruması altında kömürleri aldı ve ağzına soktu. Bunun üzerine Firavun Musa (A.S.)'ı öldürmekten vazgeçti ve yanında büyümesine izin verdi. Kömürleri ağzına götürdüğü için dilinin bir kısmı yanan Musa (A.S.)'ın konuşmasında aksaklıklar olduğu rivayet edilmektedir.

Allahu Teâlâ, Musa (A.S.)'a peygamberlik verip, Firavuna gönderdiği vakit, Musa (A.S.), Ta-Ha Suresinde geçen dua ayetleri ile dua edip, dilindeki düğümün çözülmesi için Allahu Teâlâ'ya dua ve niyazda bulunur. Dilinde kekemelik olan kimselere de şifa bulmaları için bu ayetler okunur.

Kekeleme Duası

Rabbi’ş-rahli sadri

Ve yessirli emri

Ve'h-lul ugdeten min lisani

Yef gahu gavli -Ta-Ha Suresi 25,26,27,28-

Rabbim göğsüme genişlik ver.

İşlerimi kolay eyle.

Dilimdeki düğümü çöz ki.

Söylediklerim anlaşılsın.

Bu ayet-i kerimeleri hulusi kalple; Musa (A.S.)'ın dilindeki düğümü açan Allahu Teâlâ'nın, kekeleyen çocuğun dilindeki düğümü de çözmesi için dua ederek, niyet ederek kekeme olan çocuğun üzerine 21 defa okunmaya devam edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sıkıntı Duası Okunuşu ve Anlamı

Sıkıntı Duası Okunuşu ve Anlamı

Asker Duası Okunuşu ve Anlamı

Asker Duası Okunuşu ve Anlamı

Rabbenağfirli Duası Okunuşu ve Anlamı

Rabbenağfirli Duası Okunuşu ve Anlamı

4444 Duası Okunuşu ve Anlamı

4444 Duası Okunuşu ve Anlamı

Mezarda Okunacak Dua Okunuşu ve Anlamı

Mezarda Okunacak Dua Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Tuvalet Duası Okunuşu ve Anlamı

Tuvalet Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Meryem Duası Okunuşu ve Anlamı

Meryem Duası Okunuşu ve Anlamı