Kunut Duaları Okunuşu ve Anlamı
21 Temmuz 2024

Kunut Duaları Okunuşu ve Anlamı

Kunut Duaları

Kunut Duasının Anlamı

Kunut, kelime anlamı olarak saygı durmak, ibadet, divana durmak, kıyamda durmak, sükut, itaat ve huşu duymak anlamına gelir. Terim olarak ise yatsı namazından sonra kıldığımız vitir namazının üçüncü rekâtında rükûdan önce yapılan duadır. Vitir namazının üçüncü rekâtında Fatiha ve zammı sureden sonra rükûya eğilmeden önce ayaktayken eller kaldırılır ve tekbir alınarak kunut duası okunur.

Kunut Duası 1

Allahümme innâ nesteînüke ve nestagfirüke ve nestehdiyke ve nü'minü bike ve netûbü ileyke ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel hayra kullehü neskürüke velâ nekfürüke ve nahleu ve netrukü men yefcürük.

Kunut Duası 1 Manası

Allah'ım, sadece senden yardım dileriz, sadece senden hidayet ve mağfiret dileriz. Yalnızca sana iman eder, yalnızca sana tövbe eder, yalnızca sana güvenir ve dayanırız. Bütün iyiliklerde senin zatını sena eder, nimetlerine her daim şükrederiz. Asla seni inkâr etmeyiz. Sana isyan edenleri reddederiz.

Kunut Duası 2

Allahümme iyyâke na'budü ve leke nüsallî ve nescüdü ve ileyke nes'â ve nahfidü nercü rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bil kuffâri mülhik.

Kunut Duası 2 Manası

Allah'ım, bir tek sana ibadet ederiz, sadece senin hoşnutluğuna mazhar olmak için namaz kılar ve sadece sana secde ederiz. Yalnızca sana kulluk ve rızan için çalışır ve yalnız sana koşarız. Allah'ım, senden rahmetini umar ve senin azabından korkarız. Şüphesiz senin azabın sadece kâfirlere ulaşır.

Namazlarda Kunut Duasının Okunması

Vitir namazı ister tek kılınsın ister cemaatle, imam da cemaat de kunut duasını içinden sessizce okur. Hz. Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "Duanın en hayırlısı sessiz olanı, rızkın en hayırlısı da yetecek kadarıdır."

Kunut Duasını Bilmeyenlerin Okuyacağı Dualar

Namaz kılan ve kunut duasını öğrenmemiş olan kişiler, Rabbena dualarını okuyabilirler. Kunut duaları, vitir namazından başka namazda okunmaz; ancak bela ve musibetler olduğu vakitlerde sabah namazının farzında okunur. Sabah namazının son rekâtında yaptığımız duaya da kunut denilmektedir.

Peygamber Efendimizin Kunut Duası Okuması

Peygamber Efendimiz (SAV), İslam'a davet etmek için görevlendirdiği 70 sahabeyi tuzağa düşürerek öldüren Zekân ve Ri'l kabilelerine bir ay boyunca sabah namazının son rekâtında kunut duasıyla beddua etmiştir. Mü'min ise sadece Allah'a ibadet edeceğine, yardımı sadece Allah'tan isteyeceğine, secdeyi de sadece Allah'ın huzurunda yapacağına, nimete nankör olmayacağına söz verir. Her kunut duasında Allah'a karşı duran, O'nun emirlerine duyarsız olan, Allah'ın dinine duyarsız kalan, insanların arasında günahların yayılmasına sebep olan ve günahları çekinmeden açıkça işleyenlere karşı duracağına, onlara fırsat vermeyeceğine söz vermektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evlenme Duası Okunuşu ve Anlamı

Evlenme Duası Okunuşu ve Anlamı

Uyumak İçin Dua Okunuşu ve Anlamı

Uyumak İçin Dua Okunuşu ve Anlamı

Sağlık Duası Okunuşu ve Anlamı

Sağlık Duası Okunuşu ve Anlamı

Kıskançlık Duası Okunuşu ve Anlamı

Kıskançlık Duası Okunuşu ve Anlamı

Cevşen Duası Okunuşu ve Anlamı

Cevşen Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Meleklerin Duası Okunuşu ve Anlamı

Meleklerin Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Zalime Okunacak Dua Okunuşu ve Anlamı

Zalime Okunacak Dua Okunuşu ve Anlamı

Güncel

İnşirah Duası Okunuşu ve Anlamı

İnşirah Duası Okunuşu ve Anlamı