Hatim Duası Okunuşu ve Anlamı

Kur'an-ı Kerim, hayatın her alanında rehberlik eden, manevi huzur sağlayan ve insanlara şifa sunan bir kaynaktır. Onu okurken niyetimizin ve dikkatimizin önemi büyüktür. Abdestli olarak, tecvid kurallarına uyarak ve içten bir niyetle okumalıyız. Hatim sonrasında yapılan dualar, kabul olan dualar arasında yer alır.
Hatim Duası Okunuşu ve Anlamı
01 Eylül 2024
Kur'an-ı Kerim'in ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu bilmeliyiz. Allahu Teâlâ'nın emirleri doğrultusunda yaşamımıza yön vermeli, sevinçlerimizin, sıkıntılarımızın, ihtiyaçlarımızın, maddi ve manevi hastalıklarımızın şifasını Kur'an-ı Kerim'de aramalıyız. Kur'an-ı Kerim her durum için şifadır. Sıkıntısı olan için, sıkıntısına çare olacak bir ayet mutlaka vardır ki o ayeti okudukça sıkıntısı hafifler, Allahu Teâlâ sıkıntısını selamete tebdil eder. Kur'an-ı Kerim'i okuyan kişiyi melekler de sever ve o kişiyi alnından öperler.

Rasulullah (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde; "Nasıl bir insan olduğunuzu Kur'an-ı Kerim'den sorun. Eğer Kur'an'ı seviyor, onunla meşgul olmaktan keyif alıyorsanız, Allahu Teâlâ da sizi seviyor demektir. Eğer Kur'an-ı Kerim'e bakmıyor, okumuyor ve onu çocuklarınıza öğretmiyorsanız biliniz ki Allahu Teâlâ da sizi sevmiyor." buyurmuşlardır.

Kur'an-ı Kerim Okumaya Başlarken Okunacak Dua

Neveytu kıraete'l-Kur'ani li rızai'r-rahman ve tenviri kuburi ehli'l-imani ve ruhi şemsi seyyidi'l-enbiyai ve kameri'l-murselin. Seyyidina Muhammed'in aleyhi salavatur-rahman ve tardi'ş-şeytani ve iskatizzunubi ve kabuluttevbeti ve ref'idderacati ve'n-necati minen-narani ve bekai'l-imani ve likai'r-rahmani bi rahmetike ya erhamer-rahimin vel-hamdulillahi rabbi'l-alemin.

Kur'an-ı Kerim Okurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu duada; Kur'an-ı Kerim okumak isteyen mü'minin tilavet esnasında nasıl bir duygu ve niyet içinde olması gerektiğinin ipuçları yatmaktadır. Kur'an-ı Azimüşşan'ı alelade bir kitap okur gibi okunamaz; Kur'an'ı okumanın başlıca edepleri vardır:
  • Abdestli olmak
  • Euzu besmele ile başlamak
  • Tecvid kurallarına dikkat etmek
  • Hazin bir sesle okumak
  • Ertil üzere okumak
  • Rahmet ayetlerini okuyunca Allahu Teâlâ'dan rahmet dilemek
  • Azap ayetlerini okuyunca Allahu Teâlâ'ya sığınmak
  • Günlük okumaları vird edinmek
  • En az kırk günde bir hatim etmek

Hatim ettikten sonra dua etmekte Kur'an-ı Kerim okumanın edeplerindendir. Rasulullah (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde; "Kur'an-ı Kerim'in her hatminde kabul olunur bir dua vardır." - Behaki- buyurmuştur. Beyhakî'nin diğer bir rivayetinde ise; "Kur'an-ı Kerim hatmolunduktan sonra edilen dua kabul olunduğundan, dua eden kimse için cennette bir ağaç dikilir." buyurulmuştur.

Hatim duasına başlarken; Kur'an'ı okumamızı nasip eden Allahu Teâlâ'ya hamd ederek başlamak, Rasulullah Efendimize (S.A.V.) salat ve selam getirmek de Kur'an-ı Kerim'i okumanın edeplerindendir.

Daha sonra duaya başlanır, bu dua içinde dünya ve ahiret istekleri istenir, hasıl olan sevap evvela Rasulümüzün (S.A.V.) mübarek ruhu şerifleri olmak üzere tüm ölmüşlerin ruhuna bağışlanır. Mushafların arkasında yazılı olan hatim duası yapılabileceği gibi tamamen gönülden geçen şekilde de kul Rabbine yalvarabilir.

Hatim Duasıyla Rabbimize Yalvaralım

Elhamdulillahi Rabbil Alemin, vel akıbetu lil-muttakin, ve's-salatu ve's-selamu ala seyyidina Muhammed'in ve ala alihi ve ashabihi ecmain.

Ey Rabbimiz! Sen bütün mahlukatına merhametli, inanmış kullarına çok lütufkar ve çok merhametlisin. Bizleri af kapından eli boş çevirme, bizlere acı, bizleri ve neslimizi cehennem azabından koru Allah'ım. Bizleri ve neslimizi ibadet ve itaat yolundan ayırma, hidayetimizi daim eyle, ömrümüzü rızan doğrultusunda İslam'a hadim olarak geçirmeyi nasip eyle. Senin sonsuz rahmetine sığınıyoruz affedilmeyen tek bir hata, tek bir günah kalmayacak şekilde bizleri affeyle Allah'ım.

Okunan Hatm-i Şerifi Dergah-ı İzzetinde en güzel surette kabul eyle, hasıl olan sevabı; iki cihan serveri sevgili Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V.) temiz, pak, latif ruh-u şeriflerine hediye eyledik, haberdar eyle Allah'ım. Bütün peygamberlerin, Sahabe Efendilerimizin, Efendimizin (S.A.V.) ehl-i beytinin, İslam geldiği günden bugüne kadar gerek diliyle gerek kılıçlarıyla gerek bedenleriyle gerek kalemleriyle cihad etmiş olan tüm kullarının, bütün geçmişlerimizin ve tüm ahirete göçmüş olan mevtaların ruhlarına hediye eyledik kabul eyle, vasıl eyle Allah'ım. Kabirlerini Kur'an'ın nuru ile nurlandır, makamlarını ali eyle, biz de onlar gibi hallendiğimiz vakit ardımızdan hayır dua edecek, hayır hasenatta bulunacak hayırlı evlat, hayırlı nesil, hayırlı komşu, hayırlı akraba, eş, dost bırakmayı nasip eyle.

Ey Rabbimiz! Bize afiyet, sağlık, evlerimize bereket, huzur, selamet, işlerimizde kolaylıklar nasip eyle. Göz aydınlığımız olan İslam'ın sancağını daim aziz eyle, bizleri İslamla daim şerefli eyle, bizi ve neslimizi İslam'a hadim eyle, razı olacağın bir hayat sürmeyi, imanla ölmeyi, hamd sancağı altında toplanıp Sevgili Peygamberimizin (S.A.V.) şefaatine erişebilmeyi, kevser şarabından içebilmeyi, cennetinde Cemalullah ile rızıklanmayı ve şereflenmeyi bizlere lutf eyle. Duamızı kabul olunan dualarla beraber kabul ve makbul eyle.

Duaların özü; Rasulün (S.A.V.) Senden hayırlı ne istedi ise o hayırlara bizler de muhtacız bizlere de nasip eyle, Rasulün (S.A.V.) Sana nelerden sığındı ise o şerlere karşı bizler daha da güçsüzüz bizleri muhafaza eyle ya Rabbi.

Kur'an'ı hayatımıza, beldemize, ülkemize, dünyamıza hâkim eyle. Gözlerimizi, gönüllerimizi, ömrümüzü, neslimizi Kur'an'ın nuruyla nurlandır, neslimizden hafızlar çıkar Allah'ım.

Sen gönüllerde olan hacetleri bilensin sana ayandır, sen gönüllerimizin ilacını ver Allah'ım. Hakkı ile dua etmeyi bile beceremiyoruz Sen ihtiyaçlarımızı bizlere kolaylıkla ver Allah'ım. Sen imtihanlarımızı küçült bizi ve neslimizi kazananlardan eyle. Bizden Razı olduğun anda, razı olduğun amelleri işlerken, razı olduğun hal üzere şehit olarak can vermeyi nasip et Allah'ım.

Subhane Rabbike Rabbi'l-ızzeti amma yesifun ve selamun ale'l-murselin ve'l-hamdulillahi Rabbi'l-alemin. El-Fatiha mea's-selavat.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Döndü

03 Ağustos 2024 Cumartesi

Kur'an-ı Kerim'in her duruma şifa olduğunu ve sıkıntılarımızı hafiflettiğini söylediğinizde, ben de sıkıntılarımı hafifletmek için hangi ayetleri okumamı önerirsiniz? Ve Kur'an-ı Kerim'in melekler tarafından sevilmemize vesile olduğunu belirttiğinizde, bu hissi daha yakından yaşamak için neler yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Döndü,

Kur'an-ı Kerim'in her türlü sıkıntıyı hafifletici ve şifa verici bir etkisi olduğuna dair inanç, birçok Müslüman tarafından paylaşılır. Sıkıntılarınızı hafifletmek için özellikle şu ayetleri okumanızı öneririm:

1. Fatiha Suresi: Bu sure, Kur'an'ın özeti olarak kabul edilir ve her türlü sıkıntıya karşı okunabilir.

2. Bakara Suresi'nin 285-286. Ayetleri: Bu ayetler, Allah'a olan güveni pekiştirir ve sıkıntılar karşısında dayanıklılığı artırır.

3. İnşirah Suresi: Sıkıntıların ardından ferahlığın geleceğini müjdeleyen bu sure, moral ve motivasyon sağlar.

Melekler tarafından sevilmek ve bu hissi daha yakından yaşamak için ise şu adımları atabilirsiniz:

1. Kur'an-ı Kerim'i Düzenli Okuyun: Her gün belirli bir süre ayırarak Kur'an okumak, ruhsal huzuru artırır ve meleklerin sevgisini kazanmaya vesile olabilir.

2. Dua ve Zikir: Allah'ı anmak, dua ve zikirlerde bulunmak, manevi bağınızı güçlendirir ve meleklerin size olan ilgisini artırabilir.

3. İyi Ameller: Sadaka vermek, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek gibi iyi amellerde bulunmak, hem manevi huzur sağlar hem de Allah'ın ve meleklerin sevgisini kazandırır.

Bu öneriler, sıkıntılarınızı hafifletmenize ve manevi olarak güçlenmenize yardımcı olabilir. Rabbim sıkıntılarınızı hafifletsin ve size huzur versin.

Selamlar,
[Your Name]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
52 Gece Duası Okunuşu ve Anlamı

52 Gece Duası Okunuşu ve Anlamı

Namaz Duaları Okunuşu ve Anlamı

Namaz Duaları Okunuşu ve Anlamı

Popüler İçerikler
İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Hizbul Bahr Duası Okunuşu ve Anlamı

Hizbul Bahr Duası Okunuşu ve Anlamı

Hızır Duası Okunuşu ve Anlamı

Hızır Duası Okunuşu ve Anlamı

Elhamdülillah Duası Okunuşu ve Anlamı

Elhamdülillah Duası Okunuşu ve Anlamı

Hacet Duası Okunuşu ve Anlamı

Hacet Duası Okunuşu ve Anlamı

Şans Açma Duası Okunuşu ve Anlamı

Şans Açma Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

4444 Duası Okunuşu ve Anlamı

4444 Duası Okunuşu ve Anlamı

Hamile Duası Okunuşu ve Anlamı

Hamile Duası Okunuşu ve Anlamı

Ağrı Duası Okunuşu ve Anlamı

Ağrı Duası Okunuşu ve Anlamı

Amentü Duası Okunuşu ve Anlamı

Amentü Duası Okunuşu ve Anlamı

Dua Çeşitleri Nelerdir?

Dua Çeşitleri Nelerdir?

Vesvese Duası Okunuşu ve Anlamı

Vesvese Duası Okunuşu ve Anlamı

Çoçuk Olması İçin Okunacak Dua Okunuşu ve Anlamı

Çoçuk Olması İçin Okunacak Dua Okunuşu ve Anlamı

Sünnet Duası Okunuşu ve Anlamı

Sünnet Duası Okunuşu ve Anlamı

İftar Duası Okunuşu ve Anlamı

İftar Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta İçin Şifa Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta İçin Şifa Duası Okunuşu ve Anlamı

Yeni Doğan Bebek Duası Okunuşu ve Anlamı

Yeni Doğan Bebek Duası Okunuşu ve Anlamı

Kısa Hatim Duası Okunuşu ve Anlamı

Kısa Hatim Duası Okunuşu ve Anlamı

Kıtmir Duası Okunuşu ve Anlamı

Kıtmir Duası Okunuşu ve Anlamı