Namaz Dua ve Sureleri Okunuşu ve Anlamı
24 Temmuz 2024

Namaz Dua ve Sureleri Okunuşu ve Anlamı

Namaz, Dua ve Sureleri

Efendimiz (s.a.v.), namazı tarif ederken "Gözümün nuru" ifadesini kullanmıştır. Namaz, dinin direği, imanla küfrün ayrılma noktası, kulun miracı, gönüllerin ilacı olarak tanımlanır. Hayatın ve huzurun tam karşılığı, aşkın tanımı ve cennetin anahtarıdır. Namazı tarif etmek için kitaplar yetmez. İslam'ın var olduğu günden bugüne kadar herkes namaz hakkında bir şeyler söylemiş ve dünya var oldukça anlatılmaya devam edecektir. Kur'an-ı Kerim'de geçen sureler ve Efendimiz’in (s.a.v.) hadislerinde tavsiye ettiği dualarla harmanlanmış en kutlu ve nurlu zikirdir namaz.

Nübüvvetin ikinci günü emredilmesi ve Miraçta vakitlerinin belirlenmesi, namazın önemini ortaya koymaktadır. Allah'u Teâlâ'nın namazda okunmasını emrettiği sureleri mutlaka Kur'an-ı Kerim'den ezberlememiz gerekir. Bir harfin dahi yanlış telaffuzu, namazımızı eksik hale getirebilir ve hatta kabulünü sıkıntıya sokabilir. Dualar, Efendimizin (s.a.v.) ashabına tavsiye ettiği şekilde ve yerlerde okunmalıdır. Necm Suresinde "O kendi nefsinden konuşmuyor, o -söyledikleri- bildirilen vahiyden başka bir şey değildir." ayeti gereği, bu dualara da önem vermek zorundayız.

Sureler: Kıyamda Okunur

Sureler kıyamda iken okunur ve farzdır. Farzın geciktirilmesi ya da vacibin terki durumunda sehiv secdesi gerekir. Her rekâtta mutlaka Fatiha suresi okunur. Efendimiz (s.a.v.), "Fatiha okumayanın namazı yoktur" buyurmuştur. Fatihadan sonra zamm-i sure okumak vaciptir. Okuyacağımız zamm-i sure en az üç ayet olmalıdır ya da üç ayet uzunluğundaki tek ayet olmalıdır. Farz namazlarda ezberimizde olan sureleri okumalıyız. Nafile namazlarda ise zamm-i sure mushafa bakarak da okunabilir.

Dualar: Namazın Farklı Bölümlerinde

Dualar ise ilk rekâtta başlarken (subhaneke), vitr-i vacibin üçüncü rekâtında (Kunut duaları) okunur ve sünnettir. Unutulduğu takdirde sehiv secdesine gerek yoktur. İlk oturuşta ve son oturuşta ettehiyyatu duasını okumak vaciptir. Son oturuşta ettehiyyatu duasından sonra salli-barik duaları ve Rabbena atina ve Rabbenağfirli ayetlerini okumak sünnettir. Ettehiyyatu duasının unutulduğu ya da eksik okunduğu durumlarda vacibin terkinden dolayı sehiv secdesi yapılır.

Namazın Sahihliği İçin

Namazın sahihliği için farzlarını, vaciplerini, sünnetlerini ilmihallerden öğrenmek ve sureleri mutlaka Arapçasından ezberlemek gerekir. Kıldığımız ve kılacağımız namazlarımızın Rabb'el Alemin kabul ve makbul buyursun.

Rabbic'alni mugımes'salati ve min zürriyyeti Rabbena ve tegabbel dua -İbrahim Suresi 40

Rabbim, beni namazı hakkıyla eda eden bir kimse eyle, zürriyetimden de. Duamı kabul buyur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kamuran

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Namazda Fatiha suresini okurken bazen kelimeleri yanlış telaffuz ediyorum, bu namazımın kabulünü etkiler mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kamuran,

Namazda Fatiha suresini okurken yaptığınız telaffuz hataları, eğer anlamı değiştirecek kadar büyük değilse, namazınızın kabulüne engel olmaz. Ancak doğru telaffuz için gayret göstermek ve gerektiğinde bir hocadan yardım almak önemli. Allah niyetinizi ve çabanızı bilir ve değerlendirir. Namazlarınızın kabul olmasını dilerim.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Pazartesi Duası Okunuşu ve Anlamı

Pazartesi Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı